Stoppa idiotin!

För några veckor sedan kunde media rapportera om den 15-årige afghan vars överföring enligt dublinförordningen till Italien tillfälligt stoppas. Migrationsverket menar att det har inkommit nya uppgifter om killens hälsotillstånd som gör att en (delvis) ny bedömning måste ske. Det innebär inte i sig att killen kan andas ut och börja ställa in sig på ett liv i Sverige. Migrationsverket har hittills inte i något fall kommit till slutsatsen att en person inte kan överföras till Italien och i flera fall har Migrationsverket rentav bortsett från försämrad hälsa som har direkt koppling till det själva beslut som går den asylsökande emot. Detta för att man inte ska kunna självskada sig till ett permanent uppehållstillstånd, något det visserligen kan ligga en poäng i men nog vore det bättre om Migrationsverket verkligen gav en rättvis prövning till att börja med. Jag törs inte hoppas på att Migrationsverket kommer till en annan slutsats i den nya prövningen, men jag skulle mer än gärna bli motbevisad. I det här fallet hoppas jag verkligen att Migrationsverket ska uppmuntras till en ordentlig funderare med hjälp av den namninsamling som pågår för att stoppa överföringen en gång för alla.

Men knappt har den ena stormen lagt sig innan nästa dyker upp. Migrationsverket har kommit fram till att en 2-årig fransyska med algeriskt ursprung, född och så att säga "uppvuxen" i Sverige, ska skickas till Frankrike i väntan på att hennes mamma eller andra släktingar ska spåras. Det handlar alltså om en liten flicka som inte känner till någon annan familj än sina svenska fosterföräldrar och frågan är som gjord för att behandlas svartvitt. Men är den det? Och vilken fråga är det egentligen som behandlas? Det kan inte vara ett asylärende eftersom flickan som fransyska är EU-medborgare och EU-medborgare som regel inte kan söka asyl i annat EU-land. Finns det då särskilda begränsningar i medborgarskapet med tanke på att mamman har algeriskt ursprung? Jag vet inte.
Migrationsverkets rättschef hänvisar dock till att åtgärder enligt lagen om vård av unga ska vara tillfälliga, innebär det att detta är den rättsliga grunden för beslutet? Jaha, vad har då socialtjänsten att säga till om i det här fallet och hur tolkar myndigheterna "När vård med stöd av denna lag inte längre behövs, skall socialnämnden besluta att vården skall upphöra. Nämnden skall noga förbereda den unges återförening med den eller dem som har vårdnaden om honom eller henne."?

Det är kanske lätt att fördöma en kvinna som överger sitt barn, men det säger egentligen mer om oss själva än om henne för i ärlighetens namn har vi ingen som helst aning om vad kvinnans försvinnande berodde på. Det gör inte att jag tycker att det är rätt att skicka iväg en tvååring till nya människor i ett främmande land i väntan på eventuell kontakt med släkten. Det är för många osäkerhetsmoment för någon som är så ung när det redan finns en trygghet hos de befintliga fosterföräldrarna. Därför tvekade jag inte ett ögonblick att sätta mitt namn även på denna namninsamling för att stoppa flickans överföring. Samtidigt gör det mig lite uppgiven att höra att flickan kallar fosterföräldrarna "mamma" och "pappa". Jag kan bara hoppas att det är hennes eget val för att uttrycka sina känslor för det par hon bor hos. För det vore inte heller rätt att förvägra flickan sitt ursprung eller försvåra möjligheten att ha kontakt med sin släkt i framtiden genom att låtsas att hon är ett svenskt barn i en svensk familj. Det är visserligen svårt att förklara för någon så liten varifrån hon kommer och varför hon inte bor hos sina riktiga föräldrar, men nog borde det ha varit självklart att åtminstone ge flickan hemspråksundervisning.


Men den krassa verkligheten är att i slutänden kan vi starta namninsamlingar i det oändliga för att försöka stoppa överföringar av våra medmännsikor, och det är naturligtvis mer än lovvärt. Men nog vore det tusan så mycket bättre om vi fick stopp på idiotin. Genom att införa generella stopp för överföringar enligt dublinförordningen till länder som helt enkelt inte är kapabla att sköta en asylprocess skulle vi slippa höra talas om fler fall som 15-åringens. Genom att införa tydligare regler till skydd för barnens bästa skulle vi kunna förhindra att andra barn ställs inför risken att slitas upp från sin trygghet och skickas ut i det okända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar