I köksnö(r)d och -lust

Köket är nog mitt favoritrum i huset. Det är där jag sitter med skolarbetet och låter böcker och papper ta upp både bord och stolar. Det är där jag tar en kopp te och njuter av att titta ut genom fönstret på förbipasserande eller ljusets skiftningar på granntaken. Det är där jag sitter med datorn och skriver ner mina berättelser, låter böckerna ta form. Det är i köket jag helst diskuterar vardag och delar förtroenden eller pratar politik. Ändå är jag den första att lämna köket när det börjar närma sig frukost, lunch och middag. För jag avskyr att laga mat! Det är tidsödande, tråkigt, bullrigt och en dagligen multipel nedstökning av ett rum som tar tillräckligt lång tid att hålla rent ändå.

Fast ibland kommer de där idéerna som först är helt vansinniga, men som efter bara ett par ögonblicks funderande framstår som helt självklara. Som häromdagen när jag fick idén att skriva en kokbok. Efter att ha skrattat klart kom jag fram till att det är självklart att den som är mest fientligt inställd till matlagning måste vara den som är bäst lämpad att skriva om hur man gör. Det är lite som att den som hade svårt för matte oftast är en bättre lärare än den som aldrig förstått vad alla andra klagar på.

Jag började naturligtvis skriva direkt och hoppas vara klar med råmanuset i slutet på veckan. (Överväger att lägga in en liten studiepaus, faktiskt). Sen är det ju det där med att man ska ha bilder på allt ... Det tar nog lite längre tid att få ihop av naturliga orsaker (se första stycket). Frågan är om jag dessutom ska ha med små anekdoter om de olika recepten (det måste ju finnas fler än jag som föredrar att läsa om mat framför att laga den). Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar