Smakprov



Jag kan helt enkelt inte hålla mig längre! Här är ett smakprov ur min kokbok "En osthatares bekännelser":

Currysås

Inköpslista/ingredienser

2 dl mjölk
2 tsk mjöl
Paprikapulver
Curry
¼ grönsaksbuljongtärning
50 g smör

Koka ris och bryn grytbitar eller filéer av valfri sort.
Blanda mjölk med mjölet och koka upp. Tillsätt tillräckligt mycket paprikapulver för färg och curry så att det smakar. Ha i buljongtärningen och smöret. Koka såsen lagom tjock, späd med vatten om den behöver tunnas ut.

Femårskatastrofen

Såsen fungerar lika bra till kokt potatis och fiskbullar. Fiskbullar ska serveras i currysås. Det finns inga ursäkter för att göra på något annat sätt och därför borde alla konserver som innehåller annat spad än buljong förbjudas. Det är inte det att jag är en långsint person, men detta utspelade sig när jag fyllde fem år. På den tiden önskade jag mig alltid en burk fiskbullar och den tillagades traditionsenligt samma dag. Just det här året firade vi min födelsedag hos mormor och morfar, men ingen annan än mamma var betrodd med currysåsen. Middagen dukades fram och i uppsluppen feststämning satte vi oss till bords. Redan i första tuggan stod det klart att maten, middagen – ja, hela dagen! – var alldeles förstörd! Mamma hade gjort currysåsen på tok för stark! Det var inte det att vi inte var vana vid stark mat, men currysåsen skulle inte smaka så! Nu, nästan på dagen 25 år senare, har jag naturligtvis kommit över detta. Det är ingenting jag tänker på. Tvärtom har jag nästan glömt bort hela saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar