Dags att ändra historien!

Två av mina Facebook-vänner uppmärksammade idag den här artikeln i Folket. SCB har sammanställt den så kallade jämställdheten i svartvita siffror och sanningen är att det ser mörkt ut. Kvinnors löner är lägre, arbetsdagar längre eftersom de fortsätter i hemmen och inflytandet över arbetsmarkanden och samhället är lägre. För att ta några exempel. Statistiken visar att det bara är i fråga om nästanmakt och deltidsarbete och i fråga om rädsla för våld/våldtäkt som kvinnorna når upp i nån slags majoritet. Det är inget nytt. Vi vet det. Och vi visste det igår också.

Men då så. Om kunskap är makt, och vi vet hur det är - då borde ju problemet vara löst. Om det inte löser sig trots att vi vet om det måste det väl bero på att det är olösligt? Kanske är det biologi eller nåt annat som gör att det är kört. Lika bra att skita i det här alltså. Beklagar tjejer, men det här är helt enkelt den jämställdhet som går att få. Såja, inget att vara ledsen för, tänk istället på era systrar i andra länder som inte ens når så här långt!

Det artigaste och sakligaste svaret på det är: "Fan heller!".
Kunskap är inte makt innan vi använder den till något. Visst, politikerna har inte lyckats göra vårt samhälle jämställt, men det betyder inget annat än att vi får göra det själva. Och vi börjar nu. Precis NU!
Steg 1: Vad kan du göra för att ditt liv ska bli mer jämställt? Vad kan din familj, dina vänner, arbetskamrater, träningskompisar, grannar och alla andra du har runt dig göra? PRATA med varandra om jämställdhet, om hur samhället ska vara lika tillgängligt för alla, om hur vi kan hjälpas åt att nå dit vi vill. Skaffa kunskap och ANVÄND den.
Steg 2: FORTSÄTT prata. Låt din jämställdhetskrets haka i en annan. Bygg vidare. Fortsätt bygga vidare tills det växer sig ut i hela samhället.
Steg 3: Låt inte kommande generationer glömma hur vansinnigt det är att en ansenlig del av befolkningen isoleras i hemmen som gratis arbetskraft en stor del av sin fritid, att hälften av alla föräldrar anses kunna klara halva försörjningsbördan på lägre lön, att samhället accepterar att en hel kategori av brottsoffer/potentiella brottsoffer lever under restriktioner förövarna saknar, att någon ens kom på tanken att kvinnor -för att kunna visa att vi visst har ett jämlikt samhälle - ska handplockas till positioner för vad de inte har i underbyxorna snarare än för sin kompetens, att vi nöjer oss med att sätta kvinnor på styrelselektaren istället för att släppa ut dem på spelplanen. Och nu pratar vi ändå bara om hur vuxna människor ser på och behandlar varandra! Jag vill att om 50 år ska våra barn/barnbarn slippa läsa artiklar om SCBs statistiska undersökningar om jämställdhet, låt det möjligen bli en notis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar