Wohoo! När gör vi statskupp?

Hur glad jag än är över att Barack Obama blev omvald, både för USAs och resten av världens skull, är det svårt att bortse från smolken i bägaren.

För det första ser det ut att kunna bli en obekväm mandatperiod med tanke på att republikanerna har en stark ställning och både kan och vill motarbeta många av de beslut som behöver fattas. Jag hoppas att det betyder att Obamas politik i värsta fall visar sig bli slätstruken i praktiken, men det är inte omöjligt att vissa bitar försvinner helt och hållet längs vägen.

För det andra påbörjas snart Obamas fyra sista år på posten. I många fall är det säkert av godo att presidenten inte kan väljas för fler än två mandatperioder. Vem hade till exempel velat se Bush sitta kvar en dag längre än nödvändigt? Men jag är övertygad om att Obama har mycket kvar att ge och att det hade varit bra för oss alla om han fick möjlighet att fortsätta. Kanske hade det varit nyttigt med bara en yttepytteliten stadskupp som säkerställer att posten inte går till en komplett jubelåsna nästa gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar