När vuxenvärlden sviker

Jag blev tipsad om en artikel skriven av Malin Michea om en bild på en skoltoalett. Bilden föreställer en pojke som klättrat upp på båsväggen för att kunna titta på en flicka som man får anta är på toa. Det är tydligen roligt, eller det är i varje fall vad skolledningen och majoriteten av eleverna tycker. Men alla skrattar inte.

Astrid som är 14 år är en av få som ser bilden för vad den är: ett "skämtsamt" accepterande av sexuella trakasserier. En bild som föreställer pojke som kränker flicka. Och vuxenvärldens acceptans. Det är inte roligt, utan ett svek. När skolan försvarar bilden tar de också ställning för att det är okej att "skoja lite" om pojkars "rätt" till flickors integritet. Det är samma värderingar som finns i "pojkar är pojkar" och "pojkarna gör så för att de är kära i er flickor". Unkna värderingar som inte hör hemma i vårt samhälle och definitivt inte i en skola!

Jag beundrar Astrid. För att hon står på sig. Mot lärarna och rektorn, mot de elever som skolan svikit genom att inte lära ut att rätten till ens egen kropp och integritet också tillkommer flickor. Det är hennes kommentar om att den lilla andel av elever på skolan som faktiskt mår dåligt av bilden borde räknas - att just det borde vara tillräckligt för att skolan ska ändra sig - som övertygar mig om att världen tillhör henne.

Astrid, du är modig. Du är stark. Du är cool. Och du har rätt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar