Inledningen till Den el-ändiga sagan

Prolog 
Ute var det svart som i en julklappssäck. Det skulle när som helst bli midnatt men det lilla kontoret i det grottlika källarrummet badade ännu i skenet av trettio stearinljus. Den vackert snidade moraklockan slog sina tolv tunga och trötta slag och skrivbordet satt orubbligt fast under tyngden av böckerna om rymden, dataspel och matematik.
Trätoffelklädda fötter hasade den gnisslande stolen fram och tillbaka mellan skrivbordet och dataskärmens tekniska ritningar. Det knastrade lite när de klotrunda hjulen rullade över små högar av sågspån. Mannen drog sin svartklädda hand genom sitt toviga hår och kliade sig i nacken. Framför honom låg ett rutigt papper fullt med små prydliga uträkningar av svåra tal. Ögonbrynen drogs koncentrerat ihop över näsroten innan ett leende spred sig över hans ansikte. Om alla beräkningar stämde skulle hans fantastiska plan snart kunna förverkligas!
Han vände sig ivrigt om och fortsatte tälja på sin träbit.

Kapitel 1
Novembermörkret vägrade envist flytta på sig. Det låg nästan som ett fuktigt täcke över hela Sverige. Det gjorde det svårt för den stackars tisdagsmorgonen att gry. Kanske kändes det rentav extra tungt just över Småland. För tittar man efter riktigt noga på kartan ser man hur självaste Kalmar län ligger där med sin höga hatt nertryckt över öronen och hela vägen mot näsan. Det är där, precis i kinden på länsgubben, som Hultsfred ligger.
I utkanten av samhället, där tallskogsgränsen börjar, finns ett bostadsområde som kallas Fyrkanten. Det heter så eftersom husen ligger i en fyrkant som omringar en lekpark med gungor, några höga tallar, en klätterställning, ett par sandlådor, en basketplan, en cykelkarusell, ett gungbräde och två jättestora stenar som är perfekta att använda som riddarborgar.

                                                                          Ω

I ett av husen i Fyrkanten bodde familjen Jansson. Det var pappa som hette Bo, mamma som hette Carina, storebror Hektor och lillasyster Adora. Det är hos dem, eller inne på den sjuåriga Adora Janssons rum för att vara exakt, som Den el-ändiga sagan börjar. Just denna novembervåta tisdag. Och sagan börjar med att väckarklockan ringer prick klockan sju.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar