Recensionsrehabilitering

Jag arbetar med text, mer eller mindre från morgon till kväll. Dag ut och dag in.
Förutom att jag är författare och producerar egen text så består en ansenlig del av strängarna på min lyra av andras texter i mitt lektörs- och redaktörsarbete och i slutändan är jag dessutom förläggare. Det betyder bland annat att jag behöver ha lite koll på vad som kommer ut på den svenska fantastikmarknaden. All denna läsning sätter sina spår i mig och nu måste jag helt enkelt erkänna mig yrkesskadad. Jag kan inte längre läsa för nöjes skull utan vad jag än får för ögonen så börjar jag processa, analysera och bedöma texten. Symptomen har funnits där länge men det är först nu som jag kommit på hur jag ska rehabiliteras!

Sedan en tid tillbaka har jag därför samlat på mig en hög med böcker som jag ska recensera. Jag kan inte lova att det blir på någon särskilt regelbunden basis men tids nog kommer jag att beta av boktraven. Däremot kanske det blir en något annorlunda vinkel på mina recensioner än andras. Eftersom jag inser att jag inte kommer att kunna stänga av min inre förläggare/textbearbetare (och rehabilitering från yrkesskador ska väl ske under arbetstid?) så har jag bestämt mig för att inte ens försöka tysta den utan faktiskt ta upp sådant som jag skulle ha anmärkt på om boken hade varit ett manus som kom in till förlaget. (Det sker givetvis på den falska premissen att manuset hade sett ut exakt som den färdiga boken gör, något som givetvis inte stämmer men det är mycket lättare att recensera färdiga böcker än sedan länge skrotade manus.)

Rehabiliteringsbiten får därför helt enkelt bestå i att jag lägger till en aspekt till alla de saker jag ändå alltid tittar på när jag läser. Därför kommer jag att använda mig av modellen att först berätta lite om handlingen, sedan ge mitt eget omdöme och därefter kan den som är nyfiken kika lite på hur jag ser på texten ur ett professionellt perspektiv. Det betyder inte att jag kommer att slå ner på minsta lilla stavfel, det handlar faktiskt om en recension - inte någon gratis korrekturtjänst.
Jag kommer heller inte att sätta något betyg på böckerna enligt någon skala eftersom jag inte vill ge sken av att jag tycker att en bok skulle vara bättre än en annan när jag i själva verket bedömer var bok för sig. Men däremot tänker jag avsluta mitt omdöme med att svara på den nog så viktiga frågan om jag skulle rekommendera boken till andra och i så fall till vilken målgrupp.

Eftersom den svenska fantastikbranschen är relativt liten kommer jag även att recensera böcker som är skrivna av vänner och bekanta. Det ändrar inte hur jag ställer mig till texten men för att ändå spela med öppna kort kommer jag i dessa fall att göra en kort notering i inledningen om att författaren inte är "vem som helst" för mig. Däremot kommer jag inte att recensera de böcker som getts ut av Andra Världar som är det förlag jag arbetar på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar