Liebster award - 11 frågor om att läsa


Det dyker upp lite såna här nomineringar då och då men jag tar mig sällan tid att svara på dem (har lovat att svara på den från Jonas Larsson också, kommer säkert vilket år som helst nu ...). Det kanske ser oskyldigt ut med elva korta frågor men vänta bara så får ni se varför det inte "bara" är att svara på dem!

Men den här Liebster awarden kom från Pernilla Lindgren och när en skrivpedagog ställer frågor är det bäst att svara. ;)

Så, det här är alltså vad jag ska göra:
Regler:
Länka tillbaka till personen som nominerade dig.
Svara på frågorna du fick av personen som nominerade dig.
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare.
Gör 11 frågor till dem du nominerar.
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar.

1. Vilken bok läser du just nu?

I egenskap av förläggare - och kanske framför allt som redaktör - håller jag just nu på att läsa "Alvhilda - Lidandet" som är bok två i en folktroinspirerad fantasyskräcktrilogi (sluta rödmarkera, det är visst ett ord!). Samtidigt läser jag del ett i serien, "Alvhilda - Uppvaknandet", för att kontrollera att allt är som det ska innan tvåan går i tryck om några veckor.

Som författare och språknörd sitter jag dessutom med näsan i "Grejen med verb" av Sara Lövestam och i "Svenska skrivregler".

Annars håller jag på att läsa spänningsromanen "Räddningen" av Henrik Snickars - på lediga stunder, vilket fungerar precis som när fröken Jansson i "Ture Sventon" virkar grytlappar åt sin syster på Kungsholmen på sina lediga stunder.

Som bloggare har jag mer eller mindre gett upp det där med att läsa. Åtminstone just nu.

2. Vilken typ av böcker tycker du bäst om, varför?

Jag tycker bäst om böcker som suger tag i mig och får mig att älska dem från första stund. Det spelar ingen roll vilken genre det är, egentligen. Det viktiga är att boken har en egen själ och att den är bättre än bra! Jag vill läsa böcker som får mig att aldrig lägga ner dem och samtidigt aldrig vilja läsa ut dem. Nånsin!

Och det beror väl helt enkelt på att jag har blivit bortskämd. Jag läser så mycket hela tiden att jag inte längre nöjer mig med sånt som bara är "bra".

3. Hur många böcker uppskattar du att du läser på ett år?

Hur många böcker på ett år? Gah! Ingen aning! Beroende på vad jag jobbar på för tillfället kan det ju bli nånstans mellan 1-10 fackböcker i research för minsta detalj i eget eller andras manus. Och jag försöker förstås att hålla mig uppdaterad på vad som ges ut i svensk fantasy och så kommer det ju in ett stort antal manus som ska läsas. Däremellan hinner jag ibland med lite nöjesläsning. Men hur många det blir på ett år ...? Jag kan ju dra till med en låg uppskattning på fler än 100.

4. Vilken årstid läser du flest böcker, varför?

Jag tror inte att det finns någon sådan årstid för mig. Det går helt enkelt inte att välja eftersom läsandet ingår i den löpande verksamheten.

Men den årstid jag helst läser böcker är vintern. Det finns inget mysigare än att knöla ihop sig i soffan med en filt, en kopp varmt att dricka och en helt awesome bok!

5. Föredrar du tryckta böcker eller e-böcker, varför?

Är det här en kuggfråga? Det måste vara en kuggfråga!

Jag föredrar böcker med mjuk pärm.
Och om det inte finns så väljer jag hellre en sån där e-bok som funkar precis som en fysisk bok på skärmen än en med hård pärm. Fast i princip föredrar jag vad som helst, så länge det inte krävs en massa tekniska mumbo-jumbo-ritualer som att ladda ner program och ha sig för att komma åt boken så är jag nöjd.

6. Hur hittar du böcker som du vill läsa?

Jag samlar på mig boktips lite här och var, på nätet och av kompisar. En del böcker hittar jag på plats i butiker eller på mässor och andra skaffar jag för att jag känner/känner till författaren. Ibland sitter jag och slösurfar mig fram till böcker som verkar intressanta och nån gång emellanåt lägger jag en hel dag på att dammsuga bokbloggar, läsarforum och alla liknande ställen jag kan komma på efter tips.

7. Om du bara får välja en bok, vilken skulle du då rekommendera?

Ähm ...

Nu förstår jag hur miniräknaren känner sig när man fyller displayen med 9:or och sen delar med 0. Så jag antar att rätt svar är "Error"?

Men om frågan istället var nåt i stil med "Vilka böcker som du kommer på - bara så här på studs, ingen betänketid tillåten - skulle du rekommendera?"

 • Små gudar av Terry Pratchett
 • Momenti mori - minns att du ska dö av Sanna Juhlin
 • Själseld av Maths Nilsson
 • Fjäriln vingad av Stefan Eriksson
 • Levande musik av Terry Pratchett (är man husgud så är man)
 • Martrådar av Mia Franck
 • Expedition L av Erlend Loe
 • Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
 • Jag är Ozzy av Ozzy Osbourne
 • Kollektivt självmord av Arto Paasilinna
 • Dränkt av Frida Andersson Johansson
 • Otto är en noshörning av Ole Lund Kirkegaard
 • Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
 • Dynamit och hallonbåtar av Maj Bylock
 • Arra av Maria Turtschaninoff (tusen ursäkter om jag inte stavade rätt nu!)
Och så förstås förlagskollegornas och mina böcker! (som också tillhör den där kategorin av böcker jag tycker om):

 • Gainea av Aengeln Englund
 • The Incorrigible av Harriet Dumont
 • Drakjägarens flicka av Jakkin Wiss
 • Benjamin av Jakkin Wiss och Toby Johansson
 • Alvhilda - Uppvaknandet av Pernilla Lindgren
 • Alvhilda - Lidandet av Pernilla Lindgren (kommer ut i juni)
 • I varje ångetag - En oscariansk steampunkantologi
 • Den el-ändiga sagan av Anna Vintersvärd
 • Den sjuka sagan av Anna Vintersvärd
 • Och hon gav sig inte. av Anna Vintersvärd
Så det här var den snabba "bara"-versionen.

8. Var är din favoritläsplats?

I soffan eller i en stor fåtölj, sängen kan funka men helst inte.

9. Vilken bok längtar du efter att få läsa just nu?

Jag längtar efter att få läsa/redaktörsläsa uppföljaren till "Gainea": "Följeslagare"!

Men förutom den så längtar jag efter att få nästa läsförälskelse: den där boken som sväljer mig i ett nafs och får mig att inte vilja ta mig ut ur den igen. Just nu har jag ingen aning om var den boken finns eller vilken det är. Kanske står den redan i bokhyllan och väntar på mig, kanske finns den på en av mässorna jag ska till under året, i manushögen på förlaget eller på nån butikshylla nånstans. Vem vet?

10.  Vad får dig att vilja läsa om en bok?

Förutom som en del i skrivprocessen eller redigeringen?

Det är så olika saker i olika böcker. Jag har inte många som jag gärna läser om helt enkelt för att jag sällan har tid. Men de som når den statusen kan till exempel vara mångbottnade så att jag hittar nya djup och dimensioner varje gång, eller vara roliga/mysiga/vackra så att jag vill tillbaka in i dess famn så fort jag får chansen. Eller så kan det vara viktiga böcker. Såna som har nåt att säga om vad som är, varit eller kan komma - böcker som handlar om vad det är att vara människa och vad det skulle kunna vara.

Eller nostalgi. De där böckerna jag läste som barn/tonåring och som fortfarande dröjer sig kvar i mig kan jag plocka upp emellanåt och läsa om, bara för att de betydde så mycket för mig då.

11. Läser du många böcker på samma gång?

Alltså ... Nej. Fast ja.

Jag nöjesläser aldrig flera böcker åt gången. Och jag tycker egentligen inte om att ha flera berättelser på gång samtidigt så jag har aldrig sett mig som någon som klarar av att läsa många böcker på en gång.

Men samtidigt har det ju de facto blivit att jag gör det. Inte som i att jag staplar böckerna jag läser i en stor hög för det funkar inte - men jag har ständigt en bok på gång vid varje favoritplats.


Så, nästa uppgift är att hitta på 11 frågor att skicka vidare:

1. Vilken bok läser du just nu?
2. När och hur blev du en bokmal?
3. Ungefär hur många av de böcker du läser på ett år uppskattar du?
4. I vilka sammanhang eller när på dygnet läser du helst, varför?
5. Om du fick hitta på ett helt nytt format för böcker vad skulle det bli?
6. Hur hittar du böcker som du vill läsa?
7. Vilka böcker har satt djupast avtryck i dig?
8. Var är din favoritläsplats?
9. Vad betyder din/a bokhylla/or för dig?
10. Vad får dig att vilja läsa om en bok?
11. Vilken bok längtar du efter att få läsa just nu?

Så, eftersom jag inte är helt säker på vilka jag känner till som har aktiva bloggar eller hur många följare folk har så satsar jag på att utmana specifika personer på Facebook. Och vad skulle just du svara på de här frågorna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar